Τα ακάρεα που ζουν στο στρώμα σε μεγέθυνση!

Μοιάζουν με τέρατα από κάποια ταινία επιστημονικής φαντασίας όμως δεν είναι τίποτα άλλο από μικροσκοπικά ακάρεα που ζουν και πολλαπλασιάζονται στα στρώματα και τα κρεβάτια μας,προκαλώντας συχνά σημαντικές αλλεργίες.

Οι εντυπωσιακές εικόνες που βλέπετε τραβήχτηκαν από επαγγελματίες φωτογράφους, χρησιμοποιώντας εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, προηγμένα και λεπτομερή μικροσκόπια αλλά και μεγεθυντικούς φακούς υψηλής ανάλυσης.

Αποτελούν δε μέρος μιας τεράστιας βάσης δεδομένων με παρόμοιες εικόνες που υπάρχει στη Science Photo Library του Λονδίνου και χρησιμοποιείται για την έρευνα, ως εκπαιδευτικό υλικό, ακόμη και ως έργα τέχνης!

Τα ακάρεα της οικιακής σκόνης (οικογένεια αραχνοειδών), που το μέγεθός τους είναι 0,3 mm και είναι αόρατα από το ανθρώπινο μάτι, μεγεθύνονται δεκάδες χιλιάδες φορές, ενώ τα εντυπωσιακά χρώματα που προστέθηκαν από τους επιστήμονες δημιουργούν εν τέλει ένα
τρομακτικό αποτέλεσμα.

Τα δείγματα των ακάρεων έρχονται από όλο τον κόσμο και, βέβαια, δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι. Έτσι καλύπτονται με φύλλα χρυσού και στη συνέχεια τοποθετούνται κάτω από το μικροσκόπιο, με τα αποτελέσματα που βλέπετε.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι έρευνες έδειξαν ότι σε ένα μονό στρώμα ύπνου υπάρχουν έως 10.000.000 ακάρεα, με σημαντικότερα τα Dermatophagoides pteronyssinus, Dermatophagoides farinae και Euroglyphus maynei.

Τι είναι η βιοεξυγίανση;

Η βιοεξυγίανση είναι διαδικασία με την οποία, σε συνδυασμό με τη χρήση σύγχρονων μηχανήματων και εξειδίκευση του χειριστή, απομακρύνονται από στρώματα – χαλιά – καναπέδες και άλλα έπιπλα οι παθογόνοι μικροοργανισμοί, οι οποίοι είναι μη ορατοί με γυμνό μάτι, τα λεγόμενα ακάρεα.

Πολύ σύντομα θα αναφέρουμε εδώ ότι τα ακάρεα είναι παθογόνοι μικροοργανισμοί που ανήκουν στην τάξη των αραχνιδίων, στην οποία περιλαμβάνεται και το πολύ γνωστό «τσιμπούρι».

Αυτοί οι πολύ μικροί οργανισμοί είναι κανονικά μικροσκοπικά ζωύφια, τα οποία κατοικούν σε θερμά περιβάλλοντα 20-30 βαθμών, όπως καναπέδες, στρώματα, μαξιλάρια κλπ. Τα ακάρεα κατοικούν εκεί γιατί βρίσκουν τροφή, που δεν είναι άλλη από τα νεκρά κύτταρα του ανθρωπίνου σώματός μας.

Επειδή δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι, νομίζουμε ότι δεν υπάρχουν. Υπάρχουν και, μάλιστα, σε μεγάλες αποικίες που αριθμούνε μέχρι και 10.000.000 ακάρεα, με σημαντικότερα τα Dermatophagoides pteronyssinus, Dermatophagoides farinae και Euroglyphus maynei.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα περιττώματα των ακάρεων είναι το πιο κοινό αλλεργιογόνο και είναι υπεύθυνο για το μεγαλύτερο εύρος αλλεργιών, κρίσεων άσθματος και ρινίτιδας, που ταλαιπωρεί τόσους συνανθρώπους μας.

Πρόκειται για μία πρωτεΐνη που εκκρίνεται από το έντερο των ακάρεων και χρησιμοποιείται για την πέψη των νεκρών κυττάρων των ανθρωπίνου δέρματος που έχουν καταναλώσει. Οι σβόλοι των περιττωμάτων τους έχουν μέγεθος περίπου 20 μικρόμετρα.

Μπορεί να εισχωρήσουν εύκολα στη μύτη μέσω της αναπνοής, προκαλώντας χρόνια ρινίτιδα και τα τρίμματα τους φτάνουν εύκολα έως τους πνεύμονες, προκαλώντας την αλλεργική αντίδραση που οδηγεί στο άσθμα.

Η χημική φύση του αλλεργιογόνου των ακάρεων της οικιακής σκόνης έχει αναλυθεί πλήρως και ονομάζεται Der P1.

Η βιοεξυγίανση, λοιπόν, είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να αφαιρέσουμε όλους τους συγκεκριμένους μικροοργανισμούς.

Η μέθοδος που εφαρμόζουμε είναι η κονιορτοποίηση και αποκόλλησή τους με συχνότητα μικροδονήσεων και αναρροφητική άσκηση μεγάλης ενέργειας, η οποία επιτυγχάνεται μόνο με απόλυτα εξειδικευμένα μηχανήματα και σωστή χρήση από τον εκάστοτε χειριστή.

Ο λόγος είναι πως, ακόμα και αν ο χρόνος σάρωσης της επιφάνειας δεν είναι αυτός που ενδείκνυται, ο καθαρισμός δεν θα είναι σε βάθος και δεν θα αποκολληθούν οι ζωντανοί οργανισμοί, με αποτέλεσμα την αναγέννηση τους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι η βιοεξυγίανση δεν έχει καμία σχέση με το βιολογικό καθαρισμό, που σχετίζεται με τον επιφανειακό καθαρισμό λεκέδων και φερόντων επιφανειακών υλικών και ρύπων.

Κατά την εφαρμογή της βιοεξυγίανσης, σε συνδυασμό με τον βιολογικό καθαρισμό που πραγματοποιείται με σύγχρονα μηχανήματα καθαρισμού και οικολογικά βιοδιασπώμενα προϊόντα, επιτυγχάνουμε τη μείωση, έως και εξάλειψη του μικροβιακού φορτίου που αποτελείται από ακάρεα, μύκητες, βακτήρια και άλλους αλλεργιογόνους παθογόνους μικροοργανισμούς που βρίσκονται μέσα στους χώρους που διαβιούμε.

Διαδικασία

Αφού γίνει πρώτα το τεστ προσδιορισμού μικροβιακού φορτίου και σύμφωνα με την ηλικία του στρώματος η των καναπέδων ακολουθεί ο χρόνος αναρρόφησης που μπορεί να φτάσει και τα 40 λεπτά.

Απομάκρυνση όλων των ρυπογόνων μικροοργανισμών, αφαίρεση σκόνης, περιττώματα, ακάρεα, μύκητες, βακτηρίδια και γενικότερα όλου του μικροβιακού φορτίου με βιοεξυγίανση με ειδική σκούπα δόνησης – αναρρόφησης ικανή να ξεκολλήσει εσωτερικά έως 45cm οτιδήποτε βλαβερό ζει εντός του στρώματος/καναπέ.

Ακολουθεί εάν χρειαστεί το πλύσιμο του πανιού επιφάνειας με βιολογικό καθαρισμό που εξαρτάται από το βαθμό δυσκολίας των λεκέδων πχ ιδρώτα, αίμα, ούρα κλπ, αφήνοντας τη λιγότερη υγρασία μιας και τα συστήματα καθαρισμού διαθέτουν σύστημα ελεγχόμενου ψεκασμού – αναρρόφησης και προϊόντα βιοδιασπώμενα οικολογικά κάνοντας γρήγορο το στέγνωμα.

Η διαδικασία του βιολογικού καθαρισμού συνιστάται να γίνεται μια φορά ανά έτος.

Ακολουθεί η απολύμανση με ατμό και στην συνέχεια ο ψεκασμός του στρώματος/καναπέ με εγκεκριμένα προϊόντα για την απόσμιση του, δίνοντας μια αίσθηση φρεσκάδας και καθαριότητας.

Bio clean Drama